top of page
עורך דין פלילי בת"א

זקוק/ה לייעוץ משפטי? נשמח לענות! מלא/י טופס זה ונחזור אליך בהקדם

Your details were sent successfully!

המשפט

 

שלב המשפט מתחיל למעשה כאשר התביעה מגישה כתב אישום. מיד לאחר מכן נמסר כתב האישום לנאשם והוא מוזמן לדיון בבית המשפט. רק בשלב זה לנאשם יש רשות לעיין בכל חומר החקירה, כאשר לעיתים קיים חסיון כלשהו על חלק מהחומר והנאשם אינו זכאי לעיין בו. לעיתים במגעים מוקדמים עם התביעה ניתן לקבל תמצית אישומים בכדי להערך בצורה טובה יותר לשלב זה. 

 

בדיון הראשון בבית המשפט - דיון ההקראה, מוקרא לנאשם כתב האישום (במקרה שהנאשם מיוצג - עורך דינו יאשר שכתב האישום הוקרא בפניו) וניתן לנאשם להשיב לאישום, כלומר - להכחיש את האישומים או להודות בהם. ניתן גם להכחיש ולהודות בחלקים רלוונטים מן העובדות המתוארות לכאורה בכתב האישום, בהתאמה לגרסת הנאשם.

 

במקרה והנאשם הודה, בית המשפט מרשיע אותו על פי הודאתו, ולאחר מכן דן בשאלת העונש. אם הנאשם כופר, יקבע התיק לשמיעת ראיות - דיוני "הוכחות". בשלב זה מתחילה התביעה בפרישת ראיותיה ב"פרשת התביעה" ולאחריה מנסה ההגנה להזים ראיות אלו ולהשיב לאישומים ב"פרשת ההגנה".

 

בתום שלב שמיעת הראיות ועל פיהן, מגיע שלב הסיכומים. בשלב זה מסכמים הצדדים את טיעוניהם ובית המשפט מכריע אם להרשיע את הנאשם בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום או לזכותו, מכל האישומים או מחלקם - הכרעת הדין

 

רוב התיקים הפליליים בישראל מסתיימים בהסדר טיעון ולא נשמעות בהן הראיות מלכתחילה. במסגרת הסדרי הטיעון, מתוקן לעתים קרובות כתב האישום כך שהעבירות מופחתות לעבירות קלות יותר, או שמוחקים או מרככים חלקים ממנו המתארים את התמונה העובדתית. מנגד, הנאשם מודה וההליך מתקצר. היתרון בהסדר טיעון הוא קיצור ההליך המשפטי. לעתים קרובות בהסדר הטיעון כלולה גם הסכמה לעניין העונש. למרות שבאופן מהותי בית המשפט לא מחויב אליה, הוא נוטה לאמץ הסכמות שהושגו בהסדרי טיעון.

 

במידה ולא הושג הסדר טיעון והנאשם מורשע לאחר שמיעת הראיות בהכרעת הדין - מגיע שלב הטיעונים לעונש. בשלב טוענים הצדדים לגבי הענישה הראויה במקרה, ולאחריו, נותן בית המשפט את גזר הדין בשלב זה קובע בית המשפט את עונשו של הנאשם. במסגרת העונש, מלבד מאסר ועבודות שירות, עשוי בית המשפט גם לקבוע עונשים "מתקנים" כגון של"צ (שירות לציבור) ללא הרשעה ופיקוח קצין מבחן. ביהמ"ש רשאי אף לפסוק כי הנאשם ישלם פיצויים לנפגע העבירה. בכך למעשה מסתיים ההליך הפלילי, אלא אם כן מוגש ערעור, ע"י הנאשם כנגד חומרת העונש ו/או כנגד ההרשעה עצמה, או ע"י התביעה, כנגד קלותו של העונש. פסק הדין שניתן בערעור הוא סופי, למעט במקרים בהם ניתנת רשות ערעור נוספת, או במקרים שבהם מחזיר בית המשפט בערעור את התיק בחזרה לערכאה הראשונה על מנת לדון בעניין מסוים  מחדש.

תגיות

משפט הוכחות| משפט פלילי | המשפט הפלילי | משפט בפלילים | עורך דין פלילי | ההליך הפלילי | הנאשם בהליך הפלילי | דיוני הוכחות | בית משפט | זכויות הנאשם | ייצוג בבית

 

bottom of page