Dan Nativ
Criminal Defence Attorney
Tel Aviv - Israel
-
Dan Nativ - Criminal Law
התקשר עכשיו לייעוץ ראשוני ללא התחייבות. זמין 24 שע'
עו"ד פלילי
דן נתיב
ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכים פליליים
עורך דין צבאי
חיילים, קצינים ואנשי מילואים שנחשדו בביצוע עבירה במסגרת שירות בצה"ל, ייחקרו, ייעצרו ויישפטו על פי הוראות חוק השיפוט הצבאי תשט"ו – 1955. חוק זה מסדיר למעשה את תחולת הדין הפלילי ביחס לנתונים לשיפוט הצבאי.
עורך דין צבאי דן נתיב פועל למען חיילים, מלש"בים, אנשי קבע וחיילי מילואים בכל סוגי העבירות הצבאיות והאזרחיות, לרבות: עבירות סמים, עבירות מין, עבירות עריקות ונפקדות, עבירות בנשק (אובדן וגניבה), עבירות ביזה, הוצאת רכוש או נשק מרשות הצבא, עבירות אלימות ואיומים, עבירות ריגול, התרשלות במילוי תפקיד, השחתת תחמושת וכו'. מלבד הסמכתו מטעם לשכת עורכי הדין בישראל, עו"ד דן צבאי נתיב הינו בעל אישור מיוחד מטעם הועדה לאישור סנגורים צבאיים של בית המשפט העליון, לשמש כסניגור צבאי ולייצג חיילים בבית הדין הצבאי. כמו כן, עורך דין צבאי דן נתיב מחזיק בתואר שני במשפט ציבורי מטעם אוניברסיטת תל אביב, ותואר ראשון משולב בלימודי קרימינולוגיה. את התמחותו עבר עורך דין צבאי דן נתיב בבית המשפט המחוזי בירושלים בתחום הפלילי אצל כבוד השופט רפי כרמל – ראש הרכב פשעים חמורים. עורך דין צבאי דן נתיב מכהן כחבר בוועדה לעניינים פליליים של לשכת עורכי הדין במחוז תל אביב.
עורך הדין הצבאי דן נתיב מכיר היטב את המערכת הצבאית ומנוסה בייצוג חיילים במגוון עבירות. עורך דין צבאי דן נתיב שירת בצה"ל ביחידה מובחרת כלוחם, כך גם בשירות המילואים, ומילא מגוון רחב של תפקידים בלוחמה ובפיקוד, וכאמור, מחזיק באישור מיוחד לייצג חיילים בבתי הדין הצבאיים.
מערכת השפיטה הצבאית
במאמר זה אסקור את מערכת בתי הדין הצבאיים, אנסה לעמוד על נקודות ההשקה למערכת השיפוט האזרחית, וכן, אעמוד על הרציונליים השיפוטיים המיוחדים לה.
ראשית, קיים לעיתים בלבול בין המונחים בית משפט צבאי לבין המונח בית דין צבאי. חשוב לדעת כי המונח בית משפט צבאי מתייחס לבית המשפט אשר הוקם מכוח חקיקת הביטחון בשטחי יהודה ושומרון וכי נשפטים בו בד"כ תושבי שטחים בגין עבירות ביטחוניות ופליליות. בית הדין הצבאי, לעומת זאת, הוא למעשה פורום שיפוטי בו דנים חיילים בגין עבירות פליליות שביצעו במאמר זה, ההתמקדות תהיה כמובן בבית הדין הצבאי.
מצ"ח: משטרה צבאית חוקרת – הרשות החוקרת בצה"ל
המשטרה הצבאית החוקרת היא הגוף המופקד על חקירת עבירות בצה"ל. חוקרי מצ"ח עוברים הסמכה מיוחדת לחקור חיילים, אנשי קבע ואנשי מילואים החשודים בביצוע בעבירות בפלילים. יודגש, כי גם חייל אשר נתפס על ידי משטרת ישראל בחשד לביצוע עבירה פלילית במהלך חופשתו, יועבר מהמשטרה "הרגילה" לחקירת מצ"ח.
מטרתה של היחידה החוקרת בצה"ל, היא לחקור מקרים של חשדות לביצוע עבירות בפלילים אשר בוצעו על ידי חיילים ובמסגרת הצבא וכמו כן, חקירת אירועים שונים המתרחשים בבסיסי הצבא, כגון גניבות נשקים, עבירות מין, עבירות רכוש ועבירות סמים. קיימים 11 בסיסי מצ"ח, כאשר חלוקתם קבועה לפי מחוזות:
מחוז מרכז:
-
מצ"ח דן - מחנה צריפין
-
מצ"ח יואב - מחנה בר לב
-
מצ"ח ירושלים - מחנה ענתות
-
מצ"ח שרון ושומרון - מחנה בית ליד
מחוז צפון:
-
מצ"ח בירנית
-
מצ"ח רמת הגולן - מחנה פילון
-
מצ"ח חיפה - מחנה ג'למה
מחוז דרום:
-
מצ"ח באר שבע - מחנה נתן
-
מצ"ח ערבה - מחנה עובדה
-
מצ"ח אורים
בנוסף, קיימות במצ"ח יחידות נוספות "מיוחדות" כגון: היחידה המרכזית בפיקוד המרכז והדרום, וצוות חקירה מיוחד בפיקוד הצפון. כמו כן, ישנן יחידות הימל"ם (יחידה מרכזית לחקירות מיוחדות), היאח"ה (יחידה ארצית לחקירות הונאה) והמפקדה ששוכנת בבסיס תל השומר.
התביעה הצבאית:
כאשר מסתיימת חקירת מצ"ח, תיק החקירה מועבר לפרקליטות הצבאית, וזו מחליטה על הגשת כתב אישום על ידה לבית הדין צבאי, על העמדה לדין משמעתי או לחילופין, על סגירת התיק ללא נקיטת צעדים משפטיים. התביעה הצבאית עוסקת בבחינת חומרי החקירה בתיקים, בהגשת כתבי אישום לבתי הדין הצבאיים ובייצוג הצבא כמאשים במשפטים צבאיים המתקיימים לפי חוק השיפוט הצבאי.
יחידת בתי הדין הצבאיים
היחידה הוקמה ב-1949. המדובר ביחידה צבאית עצמאית נפרדת, המשמשת כמערכת בתי משפט הפועלים במסגרת הצבא. בתי הדין הצבאיים שופטים חיילים המואשמים בביצוע עבירות פליליות "רגילות" המוגדרות בחוק העונשין, וכן בגין עבירות על הוראות החוק המיוחדות למערכת הצבאית והמפורטות בחוק השיפוט הצבאי. בית הדין הצבאי הינו בית משפט שהוקם במטרה לדון בעבירות פליליות של חיילים. חשוב לציין כי בית הדין הצבאי מוסמך לדון חיילים בגין כל סוגי העבירות הפליליות הקיימות ולא רק אלה המוסדרות בחוק השיפוט הצבאי. בית הדין הצבאי פועל כבית משפט פלילי לכל דבר. דיני הראיות הנהוגים בהליכים פליליים בבתי המשפט האזרחיים, נהוגים גם בפני בתי הדין הצבאיים וכמו כן, סדרי הדין והכללים לפיהם פועל בית הדין הצבאי מוסדרים, בהתאמה, בחוק השיפוט הצבאי ובחוק סדר הדין הפלילי.
פריסת בתי הדין הצבאיים
יחידת בתי הדין הצבאיים מורכבת ממספר בתי דין: בתי הדין הצבאיים המחוזיים - צפון, דרום ומפקדת זרוע היבשה, מרכז וחיל האוויר, מטכ"ל חיל הים והעורף, בית הדין הצבאי המיוחד ובית המשפט הצבאי בלוד. בנוסף, ישנו בית הדין הצבאי לערעורים, אשר משמש ערכאת ערעור על פסקי הדין שניתנו בבתי הדין הצבאיים.
בניגוד לבתי המשפט האזרחיים, שם קיימת גם ערכאת בית משפט שלום, בבתי הדין הצבאי ישנן שתי ערכאות בלבד:
-
בית הדין הצבאי המחוזי
-
בית הדין הצבאי לערעורים
בתי הדין הצבאיים המחוזיים מחולקים לפי מחוזות וממוקמים בשלושה מקומות שונים ברחבי הארץ. בית הדין הצבאי בחיפה עוסק בחיילים המשויכים לפיקוד צפון ולחיל הים, בית הדין הצבאי בקסטינה עוסק בחיילים המשויכים לפיקוד דרום ולזרוע היבשה. לגבי שאר המחוזות, חיילים נאשמים המשויכים לפיקוד מרכז, פיקוד העורף, מטכ”ל וחיל האוויר, ישפטו בבית הדין הצבאי ביפו. בית הדין הצבאי לערעורים הוא למעשה ערכאת הערעור על החלטות בתי הדין הצבאיים המחוזיים, והוא יושב בבסיס הקריה בתל אביב.
מאפייני בית הדין הצבאי:
מערכת השפיטה בצה"ל נפרדת ושונה מעט ממערכת השפיטה האזרחית. חוק השיפוט הצבאי שנחקק ב-1955 מגדיר את נורמות ההתנהגות הרצויות בצה"ל ואת מגוון העבירות הצבאיות, לרבות העונש בגינן. באופן כלללי, ניתן לומר, כי במרבית המקרים, רף הענישה במערכת השיפוט הצבאית יהיה גבוה יותר מרף הענישה הנהוג בבתי המשפט האזרחיים בגין אותן העבירות. חשוב לציין, כי קיים גם בית דין מיוחד לשיפוט קצינים בכירים, המיועד למקרים נדירים יחסית בהם הנאשם הינו בדרגת סא”ל ומעלה.
שופטי בית הדין הצבאי ממונים על ידי נשיא המדינה על פי בחירתה של הועדה לבחירת שופטים. ברוב המקרים, השפיטה בבתי הדין הצבאיים המחוזיים אמורה להיעשות בידי הרכב של שלושה שופטים, סמכות הענישה של הרכב השיפוט מוגבלת בהתאם לענישה שנקבעה בחוק, לפי סוג העבירה. עדיין, מאחר והעבירות הנפוצות ביותר המגיעות לפתחם של בתי הדין הצבאיים הינן עבירות נפקדות ועריקות וכן עבירות סמים קלים, עבירות הנידונות על ידי שופט בדן יחיד, סמכות הענישה מצומצמת יותר במקרה זה, והיא מוגבלת לשנת מאסר בפועל, גם אם סעיפי החוק קובעים ענישה מקסימלית חמורה יותר. במקרים בהם הפרקליטות הצבאית סבורה כי העונש אמור להיות גבוה משנת מאסר, קיימת בידה האפשרות להגיש בקשה לנשיא בית הדין או לסגנו לדון בהרכב של שלושה שופטים, וכך, להגדיל את סמכות הענישה.
למרות השוני בין מערכת השיפוט הצבאית לזו האזרחית, הצבא אינו פועל כמערכת המנותקת לגמרי ממערכת המשפט האזרחית וקיימת בינהן קורולציה מסוימת, כך שחוקים שונים והלכות שנקבעו בבתי משפט שאינם צבאיים, מוחלים גם בבתי הדין הצבאיים. ניתן לומר, כי בשנים האחרונות בהחלט קיימת מגמה להשוות בין הדינים.
הרשעה של חייל בבית דין צבאי עלולה, מלבד ההשלכה הישירה על המשכו של השירות הצבאי, לגרור גם רישום פלילי במאגר המידע של משטרת ישראל, וכך, להעיב על עתידו של החייל המורשע. לדוגמא, הרשעה בבית דין צבאי על עבירת סמים, עשויה בהחלט לגרום לרישום פלילי בעבירות סמים בגליון הרישום הפלילי של המורשע, שילווה אותו שנים רבות בחייו האזרחיים לאחר שחרורו, בנוסף לסנקציות שיוטלו עליו על ידי הצבא בגין ההרשעה.
עבירות צבאיות יחודיות נפוצות הנשפטות בבית הדין הצבאי
כאמור, בנוסף לסמכותו של בית הדין הצבאי לשפוט חיילים בגין עבירות פליליות "רגילות" הקבועות בחוק העונשין, קיימות העבירות הצבאיות, המיוחדות לצה"ל. הנפוצות ביותר מביניהן הן: עריקות, העדרות מהשירות שלא ברשות, סירוב להיבדק בבדיקת שתן לגילוי סמים, התנהגות בלתי הולמת, חריגה מסמכות, הוצאת נשק או רכוש מרשות הצבא, פגיעה במשמעת, שימוש ברכוש צבאי שלא למטרות הצבא, שימוש בלתי חוקי בנשק, סירוב פקודה התרשלות במילוי התפקיד והשחתת תחמושת.
עבירות סמים בצבא
מדיניות הצבא בנוגע לעבירות על פקודת הסמים המסוכנים מחמירה מאד, בפרט ביחס לנהוג במערכת השפיטה האזרחית. הפער הבולט ביותר הינו הפער ביחס לעבירות של שימוש והחזקה של סמים המוגדרים כסמים קלים המיועדים לצריכה עצמית. בעוד שמערכת השיפוט האזרחית בדרך כלל אינה מעמידה לדין בגין מרבית העבירות מסוג זה, הרי שהפרקליטות הצבאית נוקטת במדיניות נוקשה, כאשר העקרון המנחה אותה הינו כי כל עבירת סמים שנעברה במסגרת שירות צבאי מחייבת הגשת כתב אישום וכן, כי העונש ההולם בגין כל עבירת סמים צריך לכלול רכיב מאסר. עבירות הקשורות לשימוש בסמים בצבא, אינן ניתנות לשיפוט בדין משמעתי, אלא, אך ורק בבית הדין צבאי. חייל שמורשע בעבירת סמים בצבא צפוי בדרך כלל לאחד או יותר מן העונשים הבאים: מאסר בפועל, מאסר מותנה והורדה לדרגת טוראי. עבירת סמים בצבא גוררת בדרך כלל מעצר ולאחר שהסתיים המשפט המורשע בעבירה עשוי אף לעמוד בפני וועדת סמים צבאית, אשר עשויה לקבוע כי המורשע ישוחרר מן הצבא וכן, אף עשויה לשלול מהמורשע את ההטבות המתלוות לשחרור רגיל מצה"ל. בנוסף, הרשעה בבית דין צבאי בעבירה של שימוש בסמים, תגרור בדרך כלל רישום פלילי כנגד החייל המורשע במאגר המידע של משטרת ישראל. כידוע, רישום פלילי בגין עבירות סמים, עשוי להפריע לחייל, לאחר שחרורו, להתקבל לעבודות מסוימות, הן במגזר הפרטי שבו נדרשת לעיתים "תעודת יושר" והן במגזר הציבורי, בו נדרשת בדרך כלל הצהרה על העדר עבר פלילי ועל הליכים משפטיים בעבר. לקריאה נוספת בנושא: מאמרו של עו"ד דן נתיב אודות מחיקת רישום פלילי.
החשיבות שבהסדרת ייצוג על ידי עורך דין צבאי
לנוכח ההשלכות הקשות שעשויות להתלוות להרשעה בעבירות פליליות בצבא, השלכות אשר עלולות להשפיע על עתידו של החייל גם לאחר שחרורו מצה"ל ולמשך שנים ארוכות. לכן, אם נחשדת בביצוע עבירה במהלך השירות הצבאי, יש לקבל ייעוץ וליווי משפטי מקצועי, במטרה לצמצם ככל הניתן, או אף למנוע לחלוטין, את ההשלכות החמורות שעשויות להתלוות להרשעה בעבירה בבית הדין הצבאי. ייצוג משפטי מקצועי, עשוי להשפיע בצורה קריטית על עתידו של החייל ולמנוע פגיעה קשה בו בהמשך, בחייו כאזרח, עת ישתחרר מצה"ל לאחר שירותו הצבאי. עורך דין צבאי דן נתיב בקיא ברזי המערכת ויעניק לך ייצוג משפטי מקצועי וחסר פשרות בבית הדין הצבאי. התקשר עכשיו לקבלת ייעוץ ראשוני והכוונה ראשונית בעניינך, למקרי חירום – זמין 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע.
עורך דין צבאי דן נתיב | ייצוג חיילים | דיני צבא | משפט צבאי | בית דין צבאי | חקירת מצ"ח | עבירות סמים בצבא | שימוש עצמי בצבא | עונש על שימוש עצמי בצבא | גניבת נשק | אובדן נשק | עריקות | נפקדות | מעשה מגונה בצבא | הטרדה מינית בצה"ל | ייצוג חיילים בבית הדין הצבאי | עו"ד צבאי